Vad Finns Det Att Göra I Luleå?

Vad är Luleå känd för?

Luleå har en av landets största hamnar. Metallurgiskt centrum med stor stålindustri och avancerad forskning. Skandinaviens nordligaste tekniska universitet - Luleå tekniska universitet - med ca 16 000 studenter. Luleå Science Park vid universitetet är Norrlands största teknikby med ca 100 kunskapsföretag.

Vad hette Luleå förr?

Dagens Luleå är resultatet av en kommunsammanslagning 1969. Då blev Luleå stad, Nederluleå kommun och Råneå en storkommun på 2 110 kvadratkilometer. Idag har Luleå cirka 78 000 invånare och har utvecklats till ett teknologiskt centrum i norr.

Varför Luleå?

Luleå är ett metallurgiskt centrum med stor stålindustri och omfattande forskning och kallas ibland i folkmun för Stålstaden. Sveriges nordligaste tekniska universitet, Luleå tekniska universitet, finns också i staden. Luleåregionen är Norrlands största lokala arbetsmarknadsregion med 166 820 invånare 2019.

I vilken kommun ligger Luleå?

Luleå

Hur stor stad är Luleå?

Luleå

Vad heter platsen där Luleå låg?

Sedan 1969 tillhör den Luleå Kommun. Flera av Luleås stadsdelar ligger på mark som ursprungligen har tillhört Björsbyn, nämligen Porsön, Björkskatan, Malmudden, Lövskatan och Svartöstaden. Arbetsnamnet för ett av de nya bostadsområdena var Västra Bensbyn.

Vad har hänt i Luleå?

Luleå

 • Äldre man påkörd av bilist.
 • E4 avstängd på grund av olycka.
 • Efterlyst man greps efter singelolycka.
 • Knivhöggs i bröstet – efter bråk om "Gällivarehäng"
 • Olycka på E45 – två bilar i diket.
 • Nytt köldrekord: 42,7 minusgrader.
 • Olycka på E4 – två personer till sjukhus.
 • Taxichaufför misshandlad.
 • Är Umeå större än Luleå?

  Industritunga Skellefteå var då norra Norrlands klart största kommun, med 71 000 invånare (nu redovisas kommunen, inte bara tätorten), följt av Umeå (69 500), Luleå (58 000) och Piteå (32 800).

  Vilken är Norrbottens största stad?

  Norrbottens län består av landskapet Norrbotten (den tidigare norra delen av Västerbotten) samt den nordliga delen av landskapet Lappland. Länet har 14 kommuner: Störst till ytan är Kiruna kommun, minst är Haparanda kommun. Största folkmängden har Luleå kommun och den minsta har Arjeplogs kommun.

  Vem gav Luleå stadsprivilegier?

  Vad är stadsprivilegier? Borgarna i Luleå ville bedriva handel. Det fick inte vem som helst göra utan det krävdes en form av tillstånd från kung Gustav II Adolf.

  Vad heter havet utanför Luleå?

  Bottniska viken består av Bottenviken, Bottenhavet, norra Ålands hav och norra Skärgårdshavet. Norra Kvarken ligger på gränsen mellan Bottenhavet och Bottenviken.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *